Tips! Jämför butikernas bokpriser och spara pengar!
Bokrecensioner
 
Den globala nationalismen. Nationalstatens historia och framtid   

Den globala nationalismen. Nationalstatens historia och framtid


Björn Hettne Sverker Sörlin

Inbunden. SNS förlag
ISBN 9789171506276
Hitta bokens lägsta pris







Förlagets beskrivning

Nationalismen är åter på frammarsch och griper på ett dramatiskt sätt in i det samtida skeendet – från Centraleuropas gamla kulturprovinser till Kongo och Afrikas horn, från Asiens Sri Lanka och Tibet till det forna Jugoslavien och det sammanstörtade sovjetiska imperiets republiker. Över hela världen hörs krav på nationell självständighet för etniska grupper och politiska och religiösa minoriteter. Motståndet mot EU och EMU har nationella övertoner. I sina extrema varianter är nationalismen aggressiv och främlingsfientlig. Dess yttersta förlängning är den etniska rensningens ideologi.

I Den globala nationalismen tolkar författarna nationalismens långa historia och förklarar varför den fortlevt och rentav förstärkts i globaliseringens tidevarv. Nationalismen är till sin kärna en europeisk uppfinning, men dess räckvidd har blivit världsomspännande. Den är en levande kraft i nya nationalstatsprojekt över hela världen och ingår i protesterna mot överstatlighet i Europa. Dess organisatoriska uttryck, nationalstaten, blev en gång formen för gemenskap och demokrati. Denna roll är inte längre självklar. Nationalstaten är inte särskilt väl lämpad att hantera de omfattande och gränsöverskridande problem och konflikter som världen står inför vid ingången till det tjugoförsta århundradet. Nationalismen är inte lösningen på något problem, den är en del av problemet. Det gör nationalismen angelägen att studera och förstå.

Den globala nationalismen presenterar olika strömningar och ståndpunkter inom forskning och debatt om nationalismen. Den beskriver de historiska mönstren tillsammans med de aktuella händelserna, liksom de politiska strukturer som den format och formats av. Den lyfter fram ideologierna och hjältarna, krigen och upproren, men också symbolerna och myterna, landskapen och minnena. Den utforskar nationalismens gåtfulla inre, den känsla av lojalitet och sammanhållning som många föraktar och andra är beredda att dö för. Det är en bok om en av vår tids mest fundamentala, och mest problematiska, idéer: att människor kan indelas i nationer.

Författare är Björn Hettne, professor vid institutionen för freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet, Sverker Sörlin, professor vid institutionen för idéhistoria, Umeå universitet och Uffe Østergård, Jean Monnet professor i europeisk civilisation, Århus universitet.



Fler böcker av författarna


Liknande böcker


Recensioner

Den här boken har tyvärr inte några recensioner ännu. Om du redan läst boken, skriv en recension!



Recensera boken

Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.

Den globala nationalismen. Nationalstatens historia och framtid



Ditt betyg:  1 2 3 4 5

Skriv in en rubrik för din recension (minst 2 ord):



Skriv in din recension i utrymmet nedan (max 1000 ord):



Recensionens språk: 

Ditt namn (Valfritt):



Din e-postadress (visas ej, används endast för verifiering):







Den globala nationalismen. Nationalstatens historia och framtid Din recension kommer att visas inom fem till sju arbetsdagar.

Den globala nationalismen. Nationalstatens historia och framtid Recensioner som inte följer våra instruktioner kommer inte att visas.







Bokrecensioner » Den globala nationalismen. Nationalstatens historia och framtid
Den globala nationalismen. Nationalstatens historia och framtid
Den globala nationalismen. Nationalstatens historia och framtid
  
Kategorier

Barn & ungdom

Databöcker

Deckare

Ekonomi & affärer

Filosofi & religion

Geografi & geologi

Hem & hushåll

Historia

Hobby & fritid

Kultur

Medicin & hälsa

Naturvetenskap

Psykologi & pedagogik

Samhälle & politik

Skönlitteratur

Språk

Uppslagsverk & ordböcker





Bokrecensioner | Hjälp & support | Om oss


Bokrecensioner Boganmeldelser Bokanmeldelser Kirja-arvostelut Critiques de Livres Buchrezensionen Critica Literaria Book reviews Book reviews Recensioni di Libri Boekrecensies Critica de Libros
Bokrecensioner